Investigador(a)

Patricia Esquivel Rodriguez

  • Correo electrónico: PATRICIA.ESQUIVEL@ucr.ac.cr
  • Categoría Regimen Académico: CATEDRATICO
  • Grado Académico: DRA.
  • Unidad Base: ESCUELA DE TECNOLOGÍA DE ALIMENTOS

Distinciones

Distinción Año Entidad Ámbito Descripción
No hay datos disponibles

BECAS

País Entidad Año de inicio Año de término Descripción
ALEMANIA SERVICIO ALEMAN DE INTERCAMBIO ACAD (DAAD) 1996 2000 REALIZAR ESTUDIOS DE MAESTRIA EN A.

Publicaciones

Mostrando 46 publicaciones

TÍTULO TIPO FECHA PROYECTO
Selección de una levadura para la producción de biomasa: crecimiento en suero de queso
  • artículo original

No disponible

Antimicrobial activities of phenolic extracts of coffee mucilage
  • artículo original
2023
Comprehensive review on carotenoid composition: Transformations during processing and storage of foods
  • artículo de revisión
2023
Characterisation of acylated anthocyanins from red cabbage, purple sweet potato, and Tradescantia pallida leaves as natural food colourants by HPLC-DAD-ESI(+)-QTOF-MS/MS and ESI(+)-MSn analysis
  • artículo original
2023
11'-α-Tocomonoenol is the major α-tocomonoenol isomer in cyanobacteria and microalgae from Costa Rica
  • artículo original
2022
Effect of processing on biofunctionality of selected tropical fruit juices
  • artículo de revisión
2022
Vitamin E and carotenoid profiles in leaves, stems, petioles and flowers of stinging nettle (Urtica leptophylla Kunth) from Cost Rica
  • artículo original
2022

No disponible

Probiotics survival and betalains stability in purple pitaya (Hylocereus sp.) juice
  • artículo original
2022
Vitamin E profiles in Acrocomia aculeata from three regions in Costa Rica
  • artículo original
2021
Phytochemical and mineral composition of fruits and seeds of wild-growing Bactris guineensis (L.) H.E. Moore palms from Costa Rica
  • artículo original
2020
Coffee (Coffea arabica L.) by-Products as a Source of Carotenoids and Phenolic Compounds—Evaluation of Varieties With Different Peel Color
  • artículo original
2020
Effect of temperature and moisture contents on dielectric properties at 2.45 GHz of fruit and vegetable processing by-products
  • artículo original
2020

No disponible

Growth conditions and survival kinetics during storage of Lactobacillus rhamnosusGG for the design of a sustainable probiotic whey-based beverage containing Costa Rican guava fruit pulp
  • artículo original
2020

No disponible

Fatty acids and triacylglycerols in the mesocarp and kernel oils of maturing Costa Rican Acrocomia aculeata fruits
  • artículo original
2019
Impact of cocoa products intake on plasma and urine metabolites: a review of targeted and non-targeted studies in humans
  • artículo original
2019
Valuable compounds in coffee by-products
  • capítulo de libro
2019

No disponible

Ácidos clorogénicos presentes en el café: capacidad antimicrobiana y antioxidante/Chlorogenic acids present in coffee: antioxidant and antimicrobial capacity
  • artículo de revisión
2019
Nutritional relevance of papaya carotenoids considering carotenoid profiles, chromoplast morphology and ultrastructure
  • comunicación de congreso
2019

No disponible

Mamey sapote fruit and carotenoid formulations derived there of are dietary sources of vitamin A-A comparative randomized cross-over study
  • artículo original
2019

No disponible

Aspectos relevantes de la producción de papaya en Costa Rica
  • capítulo de libro
2018

No disponible

Carotenoids and xanthophyll esters of yellow and red nance fruits (Byrsonima crassifolia (L.) Kunth) from Costa Rica
  • artículo original
2018
GC–MS profiling, descriptive sensory analysis, and consumer acceptance of Costa Rican papaya (Carica papaya L.) fruit purees
  • artículo original
2018

No disponible

HPLC-DAD-APCI/ESI-MSn analysis of carotenoids and α-tocopherol in Costa Rican Acrocomia aculeata fruits of varying maturity stages
  • artículo original
2018

No disponible

Potential Opportunities and Challenges for Research Collaboration with Latin America in Agriculture and Food Science
  • artículo original
2017

No disponible

Formas de deposición de carotenoides en alimentos vegetales y sus posibles implicaciones en su bioaccesibilidad y biodisponibilidad
  • capítulo de libro
2017
Challenges for Food and Nutrition Security in the Americas: Costa Rica and its commitment to sustainability
  • capítulo de libro
2017
Characterization of Mesocarp and Kernel Lipids from Jacq., [Kunth] Cortés, and Their Interspecific Hybrids
  • artículo original
2017

No disponible

Carotenoid Profile, Antioxidant Capacity, and Chromoplasts of Pink Guava (Psidium guajava L. Cv. ‘Criolla’) during Fruit Ripening
  • artículo original
2017

No disponible

Carotenoids and carotenoid esters of orange- and yellow-fleshed mamey sapote ( Pouteria sapota (Jacq.) H.E. Moore & Stearn) fruit and their post-prandial absorption in humans
  • artículo original
2017
Transcription analysis of softening-related genes during postharvest of papaya fruit (Carica papaya L. ‘Pococí’ hybrid)
  • artículo original
2017
Carotenoids, carotenoid esters, and anthocyanins of yellow-, orange-, and red-peeled cashew apples (Anacardium occidentale L.)
  • artículo original
2016

No disponible

Deposition Form and Bioaccessibility of Keto-carotenoids from Mamey Sapote (Pouteria sapota), Red Bell Pepper (Capsicum annuum), and Sockeye Salmon (Oncorhynchus nerka) Filet
  • artículo original
2016
Carotenoids are more bioavailable from papaya than from tomato and carrot in humans: a randomised cross-over study
  • artículo original
2014

No disponible

Identification of phenolic compounds in soursop (Annona muricata) pulp by high-performance liquid chromatography with diode array and electrospray ionization mass spectrometric detection
  • artículo original
2014

No disponible

Lipid-dissolved γ-carotene, β-carotene, and lycopene in globular chromoplasts of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) fruits
  • artículo original
2014

No disponible

Identification of Phenolic and Carotenoid Compounds in Coffee (Coffea Arabica) Pulp, Peels and Mucilage by HPLC Electrospray Ionization Mass Spectrometry
  • capítulo de libro
2013
Functional properties of coffee and coffee by-products
  • artículo original
2012

No disponible

Characterization of phenolic compounds in jocote (Spondias purpurea L.) peels by ultra high-performance liquid chromatography/electrospray ionization mass spectrometry
  • artículo original
2012

No disponible

Propiedades físico-químicas y parámetros de calidad para uso industrial de cuatro variedades de papa
  • artículo original
2008

No disponible